Aktuelnosti
Aktuelnosti
Radionica o osiguranju kvaliteta
Banjaluka, 29.maj 2013.godine – U Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta održana je  Radionica pod nazivom Jačanje sistema osiguranja kvaliteta na visokoškolskim ustanovama “. Ovo je druga od ukupno četiri radionice koje u ovoj godini organizuje Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta.
 
Obraćajući se učesnicima Radionice, direktor Agencije dr Husein  Nanić je podsjetio da je potpisivanjem Bolonjske deklaracije Bosna i Hercegovina  prihvatila jedinstvenu evropsku politiku u visokom obrazovanju sa svim obavezama koje su njen integralni dio, od kojih je izgradnja sistema osiguranja kvaliteta od suštinske važnosti. On je  naveo da je specifični zadatak vanjskog osiguranja kvaliteta u visokom obrazovanju dodijeljen Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta što će, nakon završenih akreditacija visokoškolskih ustanova voditi uspostavljanju Državnog registra akreditiranih visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini, kao i njenom članstvu u ključnim evropskim asocijacijama za kvalitet u visokom obrazovanju, prije svega ENQA-i EQAR-u.
 
Tokom jednodnevne radionice učesnici su informisani o značaju osiguranja kvaliteta visokoškolskih ustanova  sa posebnim akcentom na strateško planiranje u ovoj oblasti o čemu je govorio pomoćnik direktora za osiguranje kvaliteta dr Benjamin Muhamedbegović. Kako je osiguranje kvaliteta nova praksa u visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini, dio radionice bio je posvećen evropskim iskustvima u osiguranju kvaliteta i njihovoj primjeni na našim visokoškolskim ustanovama. Primjer Sveučilišta u Mostaru  u organizaciji procedura osiguranja kvaliteta predstavila je prof. dr Snježana Rezić, dok je o praktičnim iskustvima u postupcima akreditacije iz ugla eksperta  govorio prof. dr Zlatko Bundalo sa Univerziteta u Banjaluci.
 
Radionica u Banjaluci okupila je predstavnike javnih i privatnih visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini.