Aktuelnosti
Aktuelnosti
U Registru 13 visokoškolskih ustanova
Banjaluka, 23. decembra - Direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta dr. Husein Nanić rekao je da je tokom ove godine u Registar akreditiranih visokoškolskih ustanova BiH upisano osam novih visokoškolskih ustanova, čime je proces akreditacije završen za 13 tih ustanova.
 
Nanić je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da na ovih 13 visokoškolskih ustanova studira oko 70 odsto ukupnog broja studenata u BiH, a da se u narednoj godini očekuje završetak akreditacije za još šest visokoškolskih ustanova koje su već podnijele zahtjeve.
 
"Upis u registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini predstavlja krunu procesa akreditacije, odnosno provjere kvaliteta koji se obezbjeđuje na visokoškolskim ustanovama, a koja se obavlja prema evropskim standardima identičnim za cijeli evropski prostor", rekao je Nanić.
 
Prema njegovim riječima, upis u Registar akreditovanih visokoškolskih ustanova jedini je validni dokaz eksterne evaluacije kvaliteta visokog obrazovanja na nekoj visokoškolskoj ustanovi, a već je bilo i interesovanja iz inostranstva za visokoškolske ustanove iz Bosne i Hercegovine upisane u ovaj registar.
 
Govoreći o planovima za narednu 2015.godinu, direrktor Agencije je istakao aktivnosti na nastavku akreditacije kao i dalje jačanje uloge i odgovornosti Agencije u oblasti visokog obrazovanja putem implementacije preporuka IPA Tvining projekta “Jačanje institucionalnih kapaciteta u osiguranju kvaliteta”, a  čiji uspješan završetak se očekuje krajem naredne godine.
 
“U 2015.godini Agencija planira da obezbijedi sve pretpostavke i podnese zahtijev  ENQA-i za eksternu evaluaciju kako bi postala punopravna članica ove ugledne evropske asocijcije za osiguranje kvaliteta, zaključio je Nanić.
 
Na ovogodišnjoj završnoj pres koferenciji Agncije prisustvovali su i zamjenici Miljan Popić i Velimir Jukić.