Aktuelnosti
Aktuelnosti
Završna konferencija Tempus projekta “BHQFHE” u Paderbornu
Predstavnici Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta učestvovali su na završnoj konferencija u okviru Tempus projekta „BH kvalifikacioni okvir za visoko obrazovanje - BHQFHE“, koja je  održana od 22.03. do 26.03.2017. godine u Paderbornu, Njemačka. Ovom konferencijom završen je trogodišnji projekata za primjenu BHQFHE modela i izradu self-sertifikacionog izvještaja Bosne i Hercegovine u odnosu na Evropski kvalifikacioni okvir.
 
Završna konferencija održana je na Univerzitetu u Paderbornu gdje je uvodni i pozdravni govor održao prodekan za istraživanje Ekonomskog fakulteta prof.dr Rene Fahr.
 
Prof. dr Ilka Mindt je prisutne upoznala sam Kvalifikacionim okvirom, ishodima učenja i akreditaciji na Univerzitetu u Paderbornu, nakon čega su uslijedili Izvještaji BHQFHE projektnih partnera iz Evropske Unije. Takođe, u sklopu prvog dana objavljen je Self-sertifikacioni izvještaj, te analizirani članci BHQFHE zbornika radova. Svi projektni partneri su učestvovali u diskusiji i donijeti su zaključci, te su validirani rezultati koji su ostvareni tokom Projekta. Drugi dan govorilo se o menadžmentu projekta i pripremi finalnog izvještaja BHQFHE. U sklopu finalne konferencije upriličena je posjeta Tehnološkom parku Univerziteta u Paderbornu.
 
Svi partneri su zaključili da je Projekat dao značajan doprinos razvoju kvalifikacijskog okvira u Bosni i Hercegovini.
 
Partneri u Tempus projektu su šest javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini: Univerzitet u Bihaću, Univerzitet Džemal Bijedić Mostaru, Sveučilište u Mostaru, Univerzitet u Zenici, Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Univerzitet u Tuzli, Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta, nadležna ministarstava obrazovanja Republike Srpske, Kantona Sarajevo i Županije Zapadnohercegovačke, Svjetski univerzitetski servis, Univerzitet u Splitu (Hrvatska); Univerzitet Northampton (Velika Britanija), Univerzitet Limerick (Irska), Univerzitet Lleida (Španija), Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (Hrvatska), CEENQA-Network of Central and Eastern European Quality Assurance Agencies in HE, Udruženje poslodavaca BiH,  Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, Centar za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja,. Koordinator projekta je Univerzitet u Paderbornu.
 
Više informacija možete potražiti na web stranici projekta www.bhqfhe.eu.