Aktuelnosti
Aktuelnosti
Pravo javnosti da zna
Sarajevo, 28.09.2018.godine – Grupa za komunikacije Programa jačanja javnih institucija u BiH u saradnji sa institucijom Ombudsmena za ljudska prava BiH organizirala je konferenciju za novinare povodom Međunarodnog dana slobodnog pristupa informacijama. Cilj konferencije je podizanje svijesti javnosti o pravu na slobodan pristup informacijama i podsticanje državnih institucija na što veću transparentnost i odgovornost prema građanima.
 
Jasminka Džumhur, Ombudsmenka za ljudska prava BiH osvrnula se na slobodan pristup informacijama u kontekstu slobode izražavanja i iskustva Institucije Ombudsmena u vezi sa primjenom Zakona o slobodi pristupa informacijama. „Građani se primarno interesuju za budžetska sredstva, javne nabavke i konkursne procedure u institucijama. Ombudsmeni primjećuju da institucije pod izgovorom zaštite ličnih podataka i dalje uskraćuju informacije od javnog značaja“, kazala je Džumhur.
 
Mathias Mühle, rukovoditelj Programa jačanja javnih institucija kojeg provodi njemački GIZ podsjetio je na dosadašnje aktivnosti GIZ-a i namjeru daljeg pružanja podrške institucijama, ističući da je transparentnost vlade najbolji alat ne samo za sprječavanje korupcije, već i temelj za veće sudjelovanje građana u procesu odlučivanja.
 
Dragan Ćuzulan, koordinator za reformu javne uprave naglasio je da proaktivna objava informacija od javnog značaja direktno doprinosi ostvarivanju koncepta dobre uprave u BiH i vraća povjerenje javnosti u rad državnih institucija. „Sve informacije od javnog značaja pripadaju javnosti, a javni organi su samo u njihovom posjedu“, kazao je Ćuzulan.
 
Na konferenciji su predstavljene aktivnosti koje Grupa za komunikacije provodi kroz Programa jačanja javnih institucija u BiH.  Jedna od njih je i izrada aplikacije za prikupljanje informacija o transparentnosti javnih institucija u BiH prema standardima koji su definirani. Namjera je pomoću aplikacije podstaći javne institucije na veću  transparentnost rada i veću dostupnost podataka.
 
Grupa je promovirala i publikaciju „Proaktivna transparentnost“ koja je dostupna ovdje.
 
Grupu za komunikacije Programa jačanja javnih institucija u BiH čine Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta, Agencija za statistiku BiH, Direkcija za evropske integracije i Ured koordinatora za reformu javne uprave. Program jačanja javnih institucija u BiH po nalogu Vlade SR Njemačke provodi Deutsche Gesellschaft fϋr Internationale Zusammenarbeit (GIZ).