Aktuelnosti
Aktuelnosti
HEA direktor u radnoj posjeti IUS-U
Direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine prof. dr Enes Hašić posjetio je u petak, 11. marta 2022. Internacionalni univerzitet u Sarajevu. Direktor Hašić razgovarao je sa rektorom IUS-a prof.dr. Ahmetom Yildirimom, zamjenikom generalnog sekretara Jahjom Imamovićem  te predstavnicima Ureda za osiguranje kvaliteta IUS-a.
 
Govoreći o situaciji u sektoru visokog obrazovanja, direktor Agencije je naglasio da je BiH specifična po velikom broju visokoškolskih ustanova u poređenju s brojem stanovnika u državi te da je prisutan značajan pad broja upisanih studenata, što je trend koji će se nažalost, zbog složene političke i ekonomske situacije i sve većeg odliva stanovništva, nastaviti u narednim godinama. Odgovarajući na pitanje na koji način će takav trend utjecati na kvalitetu obrazovanja u visokoškolskim ustanovama, Hašić optimistično vjeruje da će takva kretanja potaknuti univerzitete da podignu obrazovne standarde kako bi se mogli nositi s rastućom konkurencijom. Također je dodao da će visokoškolske ustanove koje ulažu u kvalitet uvijek biti prepoznate kod studenata iako je to dugoročan proces koji zahtjeva značajne resurse.
 
Što se tiče akreditacije studijskih programa, direktor Agencije je naveo da je to do sada bio dosta komplikovan i skup proces i da je HEA fokusirana na iznalaženju adekvatnijeg i jednostavnijeg modela a trenutno je u razmatranju nekoliko opcija.